.

Головна Статті Доступ к реестрам прав собственности открыт | Доступ к реестру прав на недвижимое имущество

Статті

15.10.2015

Доступ до реєстрів прав власності відкрито!

З «06» жовтня 2015 року в Україні для доступу широкої громадськості відкрито Державний реєстр майнових прав на нерухоме майно (далі – «Реєстр»). Реєстр сформований з даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек.

Ініціатива спрямована на розкриття даних про власність державних службовців, що повинно звести нанівець давно і добре відпрацьовані схеми приховування майна міністрами, суддями, прокурорами та бізнесменами. Попереду у громадянського суспільства тільки зручність, прозорість, оперативність і антикорупційний контроль.

Реєстр може бути корисний перед подачею до суду майнового позову, щоб накласти арешт з метою його забезпечення або щоб перевірити, чи володіє відповідач майном, на яке після отримання рішення можливо буде звернути стягнення. Кожному, хто володіє нерухомістю, не буде зайвим перевірити свої майнові права, щоб виправити можливі помилки і не допустити шахрайства.

Тривалий процес обговорення, ухвалення, підписання та набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості в сфері відносин власності з метою запобігання корупції» № 597-VIII (далі – «Закон»), підготовка технічної бази для анонсованих широких можливостей Реєстру наближаються до завершення. На думку Президента України Петра Порошенка, Закон посилить громадський контроль за владою, знизить рівень корупції та посилить захист права власності.

Під час обговорення законопроекту було багато спекуляцій з приводу того, що відкрита інформація може стати предметом злочинних посягань на майно або хтось побажає дізнатися інформацію із злочинних мотивів. Міністерство юстиції України на цей рахунок запевняє, що правоохоронні органи мають технічну можливість отримати інформацію про комп'ютер, з IP-адреси якого був здійснений вхід до Реєстру, або перевірити особу, паспортом якої скористались. Володіючи такими повноваженнями, правоохоронці зможуть вийти на правопорушника у рамках розслідування кіберзлочинів. Такою є практика у СБУ та МВС.

Доступ до реєстру прав на нерухоме майно | Алгоритм дій

Для початку роботи з Реєстром на офіційному сайті Міністерства юстиції України необхідно вибрати розділ «Кабінет електронних сервісів».

Перший крок до інформації – авторизація заявника шляхом використання електронного цифрового підпису або іншого альтернативного засобу ідентифікації. Якщо у заявника немає ЕЦП, можна швидко і безкоштовно створити обліковий запис з адресоюна домені mail.gov.ua. Для цього програма вимагає вказати прізвище, ім'я, по-батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків, серію і номер паспорта.

Другий крок – перевірка даних про заявника. У системи є доступ до персональних даних з облікового запису mail.gov.ua. Вони будуть використані для отримання електронної довідки. Серія та номер паспорта вводяться вручну. Також необхідно підтвердити достовірність своїх персональних даних і дати згоду на їх обробку шляхом проставлення відмітки. Тиснемо «далі».

Третій крок – вибір варіанта пошуку. У розділі «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно» розміщені 4 послуги: отримати інформаційну довідку; перевірити документ; попередня подача заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень; інформація про стан розгляду заяви (запиту).

Отримати відомості про зареєстровані речові права на нерухомість можливоза: адресою; реєстраційним номером об'єкта; кадастровим номером земельної ділянки; ідентифікаційними даними фізичної або юридичної особи.

Мова набору обов'язково повинна бути українською, інакше програма просто не знайде інформацію.

При здійсненні пошуку за даними фізичної особи параметрами слугують прізвище, ім'я, по-батькові власника, податковий (ідентифікаційний) номер, серія та номер паспорта. Для пошуку достатньо ввести тільки один з параметрів: якщо вказати податковий (ідентифікаційний) номер або серію та номер паспорта, то ПІБ вказувати необов'язково.

При здійсненніпошуку за даними юридичної особи потрібен код ЄДРПОУ, а найменування не обов'язкове. Щоб знайти власника за адресою, потрібно вказати регіон; назву проспекту, вулиці, провулка; тип будівлі (будинок або земельну ділянку) і тип об'єкта (гараж, квартира, кімната, приміщення, блок, секція).

Якщо за вказаними даними інформація буде знайдена, то програма запропонує перейти до сторінки підтвердження банківських реквізитів платника. Якщо ні – з'явиться повідомлення, що по Вашому запиту нічого не знайдено і пропонується ввести дані повторно. Оскільки Реєстр наповнюється за заявочним принципом, а інформація з паперових носіїв в нього не переносилася автоматично, в інформаційній довідці буде відображена тільки інформація, що міститься в Реєстрі.

Четвертий крок – оплата в on-line режимі. Не враховуючи комісію банку, розмір платежу становить 17 грн. Призначення платежу автоматичне – отримання відомостей з Державного реєстру речових прав. Шляхом проставлення позначки необхідно погодитися з тим, що заявник ознайомлений з договором-офертою на переказ коштів при здійсненні інтернет-платежів, щоб опція оплати стала доступною. Реквізити платіжної карти складаються з її номера та терміну дії. У більшості випадків банк проводить перевірку карти і платежу, наприклад, шляхом телефонного дзвінка клієнту.

У підсумку інформаційна довідка буде сформована на екрані, а також відправлена в електронну скриньку заявника, зареєстровану на домені mail.gov.ua. Для перевірки документів, виданих Реєстром, необхідні дані ідентифікатора документа: його тип (інформаційна довідка, витяг, виписка, свідоцтво / дублікат свідоцтва), індексний номер, дата і час формування. Послуга безкоштовна.

Проект попереднього подання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень запущений в тестовому режимі і ще не доступний для використання.

Щоб отримати інформацію про стан розгляду заяви (запиту), які були подані державному реєстратору в паперовому вигляді, необхідно отримати картку прийому заяви з реєстраційним номером заяви, датою і часом аж до секунд реєстрації. Послуга безкоштовна.За заявою власника майна орган реєстрації зобов'язаний надати інформацію про осіб, які направляли заявки стосовно нього.

Незважаючи на те, що на отриманих довідках не буде ні печаток, ні підписів, органи державної влади та місцевого самоврядування, а також їх посадові особи не зможуть відмовити на цій підставі, тому що самі мають доступ до Реєстру. На сайті Міністерства юстиції України заздалегідь публікуються оголошення про те, коли з технічних причин сайт в цілому або його окремі функції будуть в неробочому стані. Тому користувачам потрібно завчасно проглядати розділ новин сайту, щоб це не стало несподіванкою, якщо довідка потрібна «в останню хвилину».

Доступ до реєстру власників авто | Єдиний державний реєстр транспортних засобів

Що стосується Єдиного державного реєстру транспортних засобів, утримувачем якого є Державтоінспекція, то поки що з боку Міністерства внутрішніх справ не виконані всі дії для того, щоб відкрити інформацію. Затримка обумовлена об'єднанням регіональних баз даних в одну загальнодержавну. У відомстві запевняють, що відкриття доступу планується до кінця поточного року. Шукати об'єкти можна буде за прізвищем, ім'ям, по-батькові власника, а також за державним номерним знаком автомобіля. Міністерство внутрішніх справ з «06» жовтня 2015 року вже надає інформацію зреєстру, але лише за письмовим зверненням.

Доступ до Державного суднового реєстру України

Згідноабз. 2 ч. 1 ст. 181 ЦК України режим нерухомої речі може бути поширений законом на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об'єкти, а також інші речі, права на які підлягають державній реєстрації.

ДП «Класифікаційне товариство Регістр судноплавства України» є державним підприємством у галузі морського і річкового транспорту, основні види діяльності якого пов'язані із забезпеченням безпеки судноплавства. Засновником є Міністерство інфраструктури України. Товариство знаходиться під управлінням Міністерства транспорту України.Підприємство займається веденням Державного суднового реєстру України. Пошук судна простий у використанні і здійснюється за номером ІМО, реєстровим номером або по першій букві назви. Результатом пошуку є інформація про судно, його класифікаційне свідоцтво і огляд.

В Реєстровій книзі суден України зареєстровані судна, які не підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України, а саме самохідні судна з потужністю головних двигунів до 55 кВт і судна з валовою місткістю до 80 одиниць. Така книга перевидається щорічно згідно з урахуванням флоту і містить відомості про судна, які класифіковані Державним судновим реєстром України або мають конвенційні документи, видані зазначеним реєстром. Книга загальнодоступна, формується за накопичувальним принципом і складається з чотирьох частин на двох мовах – українській та англійській. Варто звернути увагу, що зазначені бази даних не знаходяться під юрисдикцією Міністерства юстиції України.

У підсумку черги, людський чинник і бюрократичні зволікання в питаннях нерухомості повинні залишитися в минулому завдяки електронним сервісам, потужності яких дозволяють відповідати на 1 мільйон запитів на місяць.

Усі статті

 

 

Юридичні послуги Харків

Юридические консультации в Харькове "Інком ЮРЕК". Всі права захищені ©2014.